UK

Life in the United Kingdom Test – 10 Sample UK Citizenship Questions And Answers

  • Applicants must answer at least 18 of the 24 questions correctly
  • The multiple choice computerized test must be completed in 45 minutes
  • Any individual who has lived in the UK legally for 5 years can apply for naturalization

To become a UK citizen, an individual must meet certain criteria and pass the Life in the UK Citizenship Test or Life in the United Kingdom Test. Read on to find out more.

The past few years have seen a sharp increase in the number of individuals seeking citizenship in the UK. 2017 saw the number of EU citizens applying for British citizenship double. In the year after the Brexit vote, 28,502 applications were received for naturalization.

Year Number of Applications Received
2014130,937
2015154,579
2016134,652

How to Become a Citizen of the United Kingdom

Anyone who has lived in the UK legally for at least 5 years of which he/she has been a permanent resident for at least 1 year may apply for naturalization. The applicant should also have not left the UK for more than 90 days in the year before applying or 450 days in the last 5 years. The other basic requirements that must be met are:

  • The applicant must be older than 18 years
  • The applicant must have a clean criminal record and good character
  • The applicant must be living in the UK
  • The applicant must be proficient in English
  • The applicant must pass the Life in the United Kingdom test

Life in the United Kingdom Test – Sample Practice Test

Life in the United Kingdom test is a 45-minute long computer-based test that must be taken by any immigrant wanting to be naturalized as a British citizen. This test is not administered directly by UK Visas and Immigration but by a private company.

The test consists of 24 multiple choice questions and covers topics such as British history, values, everyday life and traditions. To pass the test, an applicant must answer at least 18 questions correctly. Here’s a sample of the type of questions you may expect.

Q1. What was the last battle between France and Great Britain?

  • The Battle of Waterloo
  • The Battle of Trafalgar
  • Battle of Agincourt
  • The Battle of Hastings

Correct Answer: The Battle of Waterloo

Q2. Wales is associated with ——–

  • Daffodil
  • Rose
  • Shamrock
  • Thistle

Correct Answer: Daffodil

Q3. How often are the UK general elections held?

  • Every 3 years
  • Every 4 years
  • Every 5 years
  • Every 10 years

Correct Answer: 5 Years

Q4. Which charity works on preserving the countryside, coastline and important buildings in the UK?

  • Age UK
  • Shelter
  • The National Trust
  • Crisis

Correct Answer: The National Trust

Q5. In 2202, the greatest Briton of all time was ——–

  • Mo Farat
  • Isaac Newton
  • Alexander Fleming
  • Winston Churchill

Correct Answer: Winston Churchill

Q6. The head of the Church of England is——–

  • The Monarch
  • The Prime Minister
  • The Pope
  • The Archbishop of Canterbury

Correct Answer: The Monarch

Q7. Which battle is depicted in the Bayeux Tapestry?

  • The Battle of Britain
  • The Battle of Waterloo
  • The Battle of Hastings
  • The Battle of Trafalgar

Correct Answer: The Battle of Hastings

Q8. Who was the British pioneer of radar technology?

  • Sir Christopher Cockrell
  • John Logie Baird
  • Sir Robert Watson-Watt
  • Sir Frank Whittle

Correct Answer: Sir Robert Watson-Watt

Q9. Where is British Prime Minister’s official home?

  • 18 Oxford Street
  • Windsor Castle
  • Buckingham Palace
  • 10 Downing Street

Correct Answer: 10 Downing Street

Q10. The London Eye is located along the River ——–

  • Tyburn
  • Thames
  • Walbrook
  • Fleet

Correct Answer: Thames

So how did you do?

Also See

Filter Coffee

Recent Posts

US Visa Changes For Indians – New Rules, Key Updates And What Still Applies

US Visa Changes for Indians seem to happen overnight during Trump’s end term. The United…

6 days ago

Dubai Freelance Visa – How To Apply, Cost, And Eligibility For Professionals

Dubai is becoming one of the most sought-after destinations for entrepreneurs and independent professionals, thanks…

1 week ago

Millionaires in Dubai – What Makes the City a Global Hub for the Rich?

Millionaires in Dubai are steadily increasing. Dubai isn’t just a holiday spot or a place…

2 weeks ago

US Work Visas – Alternatives To The H-1B Visa

There is more to the US work visas than the H-1B visa. Indeed, the H-1B…

2 weeks ago

US Green Card Rules – Stricter CSPA Rule Policy Could Impact Thousands of Families

A major US Green Card rule update is sending shockwaves among immigrant families in the…

2 weeks ago

Visa-Free India Explained – Impact on Tourism, Economy, and Global Ties

Can a visa-free India boost the country’s economy? Well, tourism is one of the most…

2 weeks ago